Aan de ziel van Amstel 3 bouwen

Aan de ziel van Amstel 3 bouwen

Foto: Randy Da Costa

Heel terecht zei Vincent Kompier in zijn blog over Amstel 3 dat het gebied een ziel mist. Het gebied lijkt levenloos en is eigenaardig in elkaar gepuzzeld. Gebouwen zijn als tweelingblokken bij elkaar gezet, als ware het een stedenbouwkundig statement. De wegen zijn als doolhoven: vooral doodlopend. Ze eindigen bij slagbomen aan achterkanten van gebouwen, voor auto’s die daar kunnen parkeren. En dan de oevers van de velen sloten. Zij lijken gemaakt voor de planten en dieren. Zij floreren er. Maar de mens beleeft het water en haar kade nauwelijks. De gebouwen zeggen niets over wat zich binnen afspeelt, met hun spiegelglas en kleine donkere ramen. Hier wordt gewerkt. Achter deze ramen draait de economie op volle toeren, maar we zien er niets van. Wie of wat is dat Amstel 3? Ik wil er achter komen en vanuit ZO!City wil ik er zo veel mogelijk van laten zien aan iedereen die ook nieuwgierig is.

 

Amstel 3 toont haar gezicht

Tussen de straten en deuren borrelt al jarenlang een netwerk op dat zich steeds meer naar buiten keert. Denk aan Club Jack, met zijn dakterras Jackie, restaurant Bullewijck en aan de andere kant van het spoor Oma Letje en Heesterveld. En er is en komt nog veel meer. Het gezicht van Amstel 3 wordt steeds zichtbaarder. Onder andere dankzij de inzet van vele ondernemers uit Zuidoost, diverse ontwikkelaars, Zuidoost partners, bedrijvenvereniging VAZO, HOBU en de gemeente Amsterdam.

 

Mensen van Amstel 3

Want hoe zielloos het ook is of lijkt: Amstel 3 heeft veel te bieden. Amstel 3 heeft een ziel die je nog niet zo goed ziet. Ik ben dan ook trots en dankbaar om verbonden te zijn bij ZO!City. Met een goed team: Manou Roomer en Violet Nijboer, beide vanuit Omniplan, en ik zijn vanaf nu samen de communitymanager van Amstel 3. De community volg ik al sinds de start in 2010, toen Saskia Beer hier begon. De nieuwe Saskia kan ik niet worden, heldin van Amstel 3! Maar ik neem wel haar rol over en gelukkig zijn we uit hetzelfde hout gesneden. Beiden zijn we in de crisis, zonder het te vragen, begonnen aan een gebied met veel leegstand. Saskia in Amstel 3 en ik in Merwede, Utrecht.

Dankzij Saskia heeft dit gebied een groot en sterk netwerk, bestaande uit honderden mensen. Mensen uit de buurt, mensen die werken bij beleggers of ontwikkelaars, bedrijven of de overheid. Allemaal willen zij hun schouders onder de herontwikkeling van Amstel 3 zetten. We plukken nu de vruchten van haar jarenlange inzet.

 

Onze goede buur

En dan de Bijlmer; dé ziel van Zuidoost. Ontelbare verhalen komen uit de Bijlmer; mooie verhalen, grootse en verdrietige verhalen en vooral ook krachtige verhalen. Een beetje jaloers ben ik wel op onze buurwijk, maar gelukkig is de Bijlmer een goede buur. De inwoners verhuizen graag binnen eigen buurt en daar valt Amstel 3 zo te merken ook onder!

Bovendien zijn er veel gevestigde ondernemers en talentvolle en creatieve jongeren die graag mee willen werken aan de herontwikkeling van Amstel 3 en hier hun onderneming willen vestigen of zelfs starten. Ook andersom verwelkomen zij het netwerk van Amstel 3 graag in de Bijlmer. Zuidoost is een gastvrije buurt.

Ohja en Amsterdam groeit. Hard. Veel nieuwe Amsterdammers vestigen zich de komende jaren in deze buurt. Zij brengen ons nieuwe verhalen. Nog meer ziel.

 

Grootste gebiedsontwikkeling in Amsterdam

De transformatie van Amstel 3 is misschien wel de grootste gebiedsontwikkeling in Amsterdam op dit moment. En zo veelbelovend: een stadswijk waar wonen en werken samengaan, waar nieuwe parken oppoppen, waar ruimte is voor iedereen (40% sociale huur!) en waar nieuwe horecaconcepten landen.

Toch kan er nog veel mis gaan. Komen er genoeg woningen voor de families (in spé) die hier graag komen wonen? Zijn deze woningen wel betaalbaar? Hoe hoog mogen we bouwen en wanneer kunnen we écht beginnen? Want de nood is hoog! En kunnen de wegen het wel aan? Is er voldoende ruimte voor de auto? En blijft er nog wat over voor de voetganger en de fietser? Is er niet te veel wind? Genoeg zon? En ga zo maar door.

Vanuit de gemeente Amsterdam wordt dan ook hard gewerkt aan de transformatie. Zij zullen alle onderwerpen nog vaak bespreken in dit gebied en onderzoeken zijn gaande. Hopelijk komt er snel duidelijkheid. Bij ZO!City kun je reageren op de plannen: je zorgen en ideeën delen. Dat kan tijdens bijeenkomsten en op de kaart van het nieuwe platform zocity.transformcity.com (vanaf 15 november online).

 

Mensen met sterke schouders en een open visie

Met het platform wordt verder gebouwd aan het gebied en de community, de mensen achter Amstel 3. Want dit gebied is sterk om haar mensen, allemaal met een eigen verhaal. Ik heb de behoefte om deze verhalen te bundelen en er één verhaal van te maken. Een verhaal over mensen met sterke schouders en een open visie. Over de mensen die dit gebied hebben gemaakt en gaan maken. Verhalen over bijzondere ondernemers in de zorg, creatieve ondernemers in de muziekindustrie, jonge ondernemers die hun omgeving sterker maken en nog veel meer. Het grote verhaal gaat over een kantorengebied dat transformeert naar een goede buur voor de Bijlmer en naar een moderne stadswijk in Amsterdam.

 

De ziel van Amstel 3

En dan, in deze stadswijk die een goede buur is, met al die mensen en verhalen, wordt de ziel van Amstel 3 zichtbaar. In gebouwen, tijdens evenementen, bij de mensen die hier zijn en bij succes ook in de parken en de wegen. Misschien zelfs in een eigen theatervoorstelling. De muurschilderingen, andere kunstprojecten, nieuwe horeca en alle evenementen laten die ziel al zien. En HOBU jaagt aan! Hondsrugpark is een mooi vooruitzicht: geen weg maar een park die het gebied verbindt. Aan ons, ZO!City, om zoveel mogelijk mensen te laten zien wat er gebeurt. Om hen deel te laten nemen aan de transformatie en om zoveel mogelijk te laten gebeuren. Ook in en op de gebouwen en parken die er nog niet zijn. Wij gaan de ziel van Amstel 3 laten zien.

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Vincent Kompier

    Heel veel succes met deze aanpak, ik ben en blijf nieuwsgierig. Behoudt ‘t goede, toon het nieuwe en versterk het krachtige.

Reageren is niet mogelijk.