Een voorsprong op de tijd

Een voorsprong op de tijd

Frustratieinspiratie IV Frustratieinspiratie is een serie van blogs die ik schrijf naar aanleiding van iets dat mij frustreert. Dit keer is het (aansluitend op frustratieinspiratie III) passiviteit.

De socioloog Manuel Castells zei in een aflevering van Tegenlicht dat de tijd van carpe diem voorbij is. Het genieten van het moment zit er niet meer in. Het is crisis. Crisis is een moment waarop dingen niet gaan zoals we gewend zijn, een moment waarop we scherp moeten zijn. Ons doorzettingsvermogen wordt op de proef gesteld en we moeten snel kunnen handelen. Improviserend.

Althans dat is wat crisis betekent voor mij. Ik wil komend jaar dwars door de tijd heen om een voorsprong te nemen op de tijd. Ik wacht niet af om ingehaald te worden door veranderingen. Ik wil ze juist opwachten en omarmen! Passieve mensen laten ook komend jaar over zich heen komen als een golf van tijd. Het jaar gaat voorbij terwijl ze het aan zien komen. Hunkerend naar het verleden dat toch niet terugkomt.

Een voorsprong is een moment waarin je kunt leren en acteren en toch stil kunt staan bij de tijd. Je kunt zelfs nog achteromkijken. Hoe groter je voorsprong op de tijd, hoe groter je ruimte om te improviseren. Maar een voorsprong kun je alleen nemen wanneer je veranderingen accepteert. Veranderingen brengen dan geen chaos, maar de mogelijkheid tot een nieuwe orde.

De grootste opgave voor komend jaar is volgens mij het accepteren dat er veranderingen zijn. En falen, laten we vooral ook falen: klappen durven vangen.

Geef een reactie