Ontwikkelen doe je niet alleen

Frustratieinspiratie VI Frustratieinspiratie is een serie van blogs die ik schrijf naar aanleiding van iets dat mij frustreert. Dit keer is de definitie die we geven aan individualisering. Individualisering wordt veel gezien als ‘ieder voor zich’ in plaats van ‘ik in relatie tot jou’. 

De omgeving van de mens is de medemens´ (J.A. Deelder)

Bescheiden brutaliteit 
Ooit was ik heel bescheiden. Dat leer je te zijn als Zeeuws meisje, daar ben ik van overtuigd. Utrecht leerde mij dat bescheiden zijn weinig oplevert. Bij aankomst op het Centraal Station leer je dit al: opzij gaan voor een geheven hoofd betekent tegen een volgend geheven hoofd opbotsen. Ik stap vrolijk door. Soms ontwijkend; met versnelde of vertraagde pas en met een knipoog her en der.

Mijn omgeving heeft ervoor gezorgd dat ik brutaler werd. Niet onopgemerkt. Op het Centraal Station ontwijken mensen mij ook, al dan niet met knipoog retour. Als onderneming, Vliegerprojecten, word ik zo goed gehoord, dat ik op mijn vingers getikt word als ik het mis heb. En dat mij boeken en mensen toegeschoven worden waarvan ik kan leren. Wat een luxe! Mijn omgeving helpt mij me te ontwikkelen. Blij luister en help ik terug.

Dat mensen door elkaar meer ontwikkelen, zou ik graag wat meer zien. Niet alleen voor mensen als ik, maar voor iedereen op elke plek. Mensen met of zonder opleiding. Of ze nu kleine of grote dromen hebben. Want zonder mijn omgeving; van de mensen op twitter tot aan de voorbijgangers op Utrecht Centraal, had ik nooit gedaan wat ik nu doe.

Meer Merwede
Brutaal als ik ben geworden, eigen ik mezelf een project toe: Meer Merwede. In mijn woonplaats Utrecht. Meer Merwede gaat over de Merwedekanaalzone, deelgebied vijf (tussen het voormalig OPG-terrein en City Campus MAX). Dit gebied mist een thuisgevoel. Het doel van Meer Merwede is om dit gebied te promoten en te herontwikkelen in samenwerking met bewoners, eigenaren, gemeente en ondernemende partijen. Opdat we allemaal een thuisgevoel krijgen. Bovenal hoop ik dat het gebied zijn kansen waar maakt; dat het een plek wordt waar eenieder kan ontwikkelen en de kans krijgt om te experimenteren met de aanwezige ontwikkelrichtingen.

Open gildes
Meer Merwede is er ook om een laagdrempelige instap te realiseren. Om de kans te leren van professionals in het gebied zichtbaar te maken. De openbare ruimte is nu volgepropt met hekken en hagen. Niet bepaald een laagdrempelige instap. Dit, terwijl professionals die kennis en kunde overdragen weldegelijk aanwezig zijn. Wat mist is de verbinding tussen de openbare, semi openbare en privé ruimten. Een verbinding tussen bezoekers en bewoners, functies en bedrijven.

Interlokale identiteit
Merwede vestigt veel ontwerpers, makers en verbinders. Hun onzichtbaarheid is ook van invloed op het vestigingsgedrag van gelieerde organisaties en bedrijven.  De vertrokken distributiecentra worden nog niet vervangen, want wat komt er in de plaats? Daarom wil ik naast de laagdrempelige instap bekend maken wat Merwede te bieden heeft. Ik wil bedrijven en activiteiten aantrekken die datgene produceren of verkopen dat voortkomt uit de kennis en kunde van het gebied. De bedrijvigheid die hieruit voortkomt geeft het gebied interlokale bekendheid.

Uiteindelijk komen de ontwerper, de maker, de verkoper en ook de consument op één plek. Wat we gaan verkopen in Merwede weet ik niet. Misschien fietsen, duurzame energie of keramiek? Het kan ook voedsel worden of functionele kunst. Wat, of welke combinatie, het wordt, zal blijken. In ieder geval zijn er kansen genoeg voor open gildes waarin eenieder kan ontwikkelen.